Razstrupljanje

RAZSTRUPLJANJE - DETOKSIFIKACIJA TELESA, UMA IN ČUSTEV

SPOMLADANSKO NERAVNOVESJE:


Pomlad je čas, ko se narava prebudi iz zimskega spanja in se pripravlja na poletno aktivnost. V tem obdobju je povečana aktivnost etra ali AKASHE. Ta element je po Ayurvedi v povezavi z jetri in žolčnikom in je najbolj subtilen ter nepredvidljiv med vsemi elementi. V jetrih se kopiči naša jeza, razdražljivost in koleričnost.

Tako, kot se na nove aktivnosti pripravlja narava, moramo tudi mi pripraviti in očistiti naše telo.  Razstrupljanje ali detoksifikacija pomeni odstranjevanje odpadnih snovi iz telesa, uma in čustev. Nekatere strupe dobimo v telo iz okolja, s slabimi mislimi, druge pa tvori telo samo v procesu prebave in presnove. Ti strupi v telesu povzročajo hormonsko neravnovesje, glavobole, pomladansko utrujenost, vnetja, alergije, prebavne težave, rakova obolenja ... V jogi poznamo šest tehnik čisčenja telesa, uma in čustev s pomočjo katerih dosežemo ravnovesje med luno in soncem (mentalno in življenjsko energijo). Prebavni trakt lahko očistimo z izpiranjem s slano vodo, jetra z jetrno metlo in nos z jala neti. Um čistimo s tratakomin kapalbatjijem. 

In še nekaj napotkov za krepitev imunskega sistema:
zmerna telesna aktivnost vsaj 0,5 ure dnevno (joga, aktivnosti v naravi). 
uravnotežena prehrana (veliko C vitamina, zeleni sadno-zelenjavni smoothiji, ameriški slamnik, goji jagode, xango ... skratka vsa tista živila, ki znižujejo proste radikale v telesu).
pozitivne misli, ki okrepijo naše pranično in mentalno telo.
dovolj spanca.
dovolj sončne svetlobe.

SHATKARMA - šest čistilnih tehnik

Shat pomeni šest in karma akcija. Čiščenje telesa od grobega fizičnega do bolj subtilnega. Hatha yoga kot je bila opisana v zgodnjih Yoga Upanishadah, je bila sestavljena iz shatkarm in je zelo natančna in sistematična znanost. Cilj teh tehnik je ravnovesje med mentalno in življenjsko energijo, med luno in soncem.

Hatha joga Shatkarme ali 6 tehnik za čiščenje so naslednje:

NETI: čiščenje nosnih prehodov.
jala neti krija - čiščenje s slano vodo,
stala neti - suho,
sutra neti - čiščenje z nitko,
dugha neti - čiščenje z mlekom,
gita - čiščenje s pomočjo gija (lahko tudi z urinom).            

DHAUTI: purifikacija, ki je razdeljena na 3 skupine:
Antar dhauti - notranje čiščenje
Sirsha dhauti - čiščenje glave;
Hrid dhauti - čiščenje prsi (srca).

NAULI: masiranje in krepitev trebušnih organov.
BASTI: tehnika izpiranja in toniziranja debelega črevesja.
KAPALBHATI:
 tehnika prečiščevanja frontalnega dela možganov.
TRATAK: čiščenje uma s pomočjo koncentracije.

JALA NETI KRIYA - izpiranje nosa:
Koristi:
• Služi za aktiviranje ajna chakre, prečisti tudi ušesa in oči. Začnemo gledati drugače na stvari, poveča se intuicija (intuicija in instinkt sta dve različni stvari). Vsi smo setavljeni iz dveh polov (plus in minus), tako, da je v nas tudi slaba stran - im. ga PAPA PURUŠA. Pogosto ne vemo ali slišimo glas Boga ali glas negativnega v nas. V ta namen tudi pojemo mantro OM na začetku vadbe, da odpremo ajna chakro in se nam zbistri um.
• Jala neta pomiri um, nas uravnovesi in pomladi.
• Zdravi nespečnost, odpravlja glavobol.
• Poveča koncentracijo in spomin.
• Pri končni vaji za izpihovanje vode, deluje tudi na manipuro chakro (tu nastaja prana).
• Fizično zdravi: seneni nahod, bolezni, ki so nastale iz mentalne napetosti, pozitivno deluje na dihala
Ne smemo delati: kronične krvavitve iz nosa, po punkciji sinusov, operacija srednjega ušesa.
Delamo vsak dan (zjutraj),  ob bolezni lahko tudi zvečer. Hatha joga je namreč preventivna joga, ki jo moramo delati vsak dan. Pred pranayamo delamo tehniko, saj očisti vse dihalne poti. Na začetku je nos precej zamašen, kasneje se poti sprostijo.

Potrebujemo:
• 1 I mlačne vode (37 stopinj)
• 2 (poravnani) čajni žlički soli
• LOTO - posodico za izpiranje

TEHNIKA:

Pripravimo 1 liter fiziološke rastopine, ki jo uporabimo v 4 enakih delih. V loto natočimo 250 mlpripravljenerazstopine.
Pazimo, da vrha lote ne postavimo na nosno kost.
Se nagnemo nad umivalnik, posodo postavimo v nosnico (ob prehladu tisto, ki ni zamašena) in izlijemo ¼ L vode.
Zamašimo nosnico, v katero smo postavili posodico in izpihamo 20x.
Zamašimo drugo nosnico in izpihamo 20x.
Nato še 20x izpihamo obe nosnici.
Ponovimo vse z drugo nosnico in naredimo izpihovanje.
Nato ponovno začnemo s prvo nosnico in še enkrat z drugo.
Po izpihovanju vstanemo in naredimo sušenje nosnic.
Izvedemo UTTHITA LOLASANO (s HA-dihanjem). Torej: roke gor, počasi v vodoraven položaj, nato dol do tal in z izdihom oblikujemo HA zvok iz prepone.
Delamo 1x. Ko smo v končnem položaju utthita lolasane, naj bo glava vzporedno s tlemi ne pa obrnjena proti kolenom. Nos osušimo še tako, da ponovimo kapalbhati dihanje skozi vsako nosnico 20x in skozi obe 20x.
½ ure ne smemo ležati, da ne ostane voda v nosu.

POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI:

1. Zakaj mora biti voda slana?
• V vodi je sol, ki ima isto koncentracijo kot soli v našem telesu (fiziološka razstopina). Tako z lahkoto vstopi v celice in jih prečisti. Slana voda veže nase vse sluzi in druge tujke.
2. Ali gre lahko voda v možgane?
• Voda ne gre v možgane, ker ni cevi, ki bi vodile v možgane.
3. Ali tehnika preprečuje utrujenost?
• Preprečuje utrujenost, če delamo tehniko redno.
4. Kaj delamo po Jala neti?
• Po JALA NETI lahko delamo Pozdrav soncu, saj ta še dodatno odstrani vodo iz nosa.
5. Ali lahko uporabljamo za tehniko še kakšno drugo posodo?
• Lahko uporabljamo tudi druge posode, čajnik, samo moramo paziti na robove. Druge posode ne tesnijo tako dobro kot lota.
6. Kakšen je vrstni red jutranje vadbe?
• Najbolje je da delamo zjutraj najprej Jala NETi, nato krtačenje zob, tuširanje, nato jogo.

JETRNA METLA - čiščenje jeter

Pogosta razdražljivost, pordele oči ali grenak okus v ustih so lahko vzrok preobremenjenosti jeter. Jetra so poleg kože največji organ v telesu. Imajo funkcijo razstrupljanja, izločanje prebavnih sokov, shranjevanja glikogena in nastajanje serumske beljakovine. V jetrih nastaja in se izloča žolč, ki pomaga pri prebavi. Eden glavnih vzrokov slabega delovanja je povečan holesterol, njegova zrna pa počasi zamašijo jetra. Cilj jetrne metle je odstraniti maščobne grudice.
Jetrno metlo delamo na dan polne lune. Ves postopek traja dva dni. En dan prej se začne post s sokovi, na dan čiščenja pa izvajamo tehnike joge in tratak z zrenjem v luno.
Potrebujemo:
50g grenke soli - magnezijev sulfat heptahidrat (to so približno 4 jedilne žlice).
1,5 dcl olivnega olja.
1,5 dcl limoninega ali grenivkinega soka.
8dcl mlačne vode
Postopek čiščenja je naslednji:

Do 14.ure
uživamo hrano brez maščob in beljakovin (sadje, zelenjavo) najboljši so sveže stisnjeni sadni in zelenjavni sokovi.

Od 14. ure
nobene hrane več, pijemo lahko samo ustekleničeno vodo.

Ob 18.uri
zmešamo grenko sol v 800 mllitrih vode. 200 m vode spijemo takoj ostalo pustimo za kasneje.

Ob 20.uri
ponovno spijemo 200 ml vode.

Ob 22.uri
dobro premešamo olivnno olje in sveže stisnjen grenivkin sok. Mešanico spijemo stoje ob postelji, potem pa se takoj uležemo na hrbet z rahlo dvignjeno glavo, ker jetra tako boljše delajo. Zaspimo.

Ob 6. uri
ponovno spijemo 200 ml vode. Lahko gremo nazaj v posteljo.

Ob 8. uri
še zadnjič spijemo mešanico soli in vode. Če do sedaj še niste bili nič na WC-ju, potem se bo to kaj kmalu zgodilo.

Približno dve uri po zadnjem kozarcu lahko spijemo naravni sok, kasneje pa pojemo nekaj sadja. S kuhanimi obroki je dobro počakati do popoldneva in začeti počasi s preprosto in lahko hrano. Do večera bi se morala prebavila že povsem umiriti.
Vsa tekočina se bo izločila skozi zadnjično odprtino. Pri prvem izločanju ostanite na stranišču nekoliko dalj časa in med posameznimi curki upogibajte telo naprej in nazaj. V straniščni školjki se bo blato usedlo na dno, žolčni pesek (svetlo zelene barve) pa bo plaval na vrhu, ker je poln maščobe. Izločijo se lahko tudi holesterinski kristali rjave barve, ki zapirajo žolčevode. Ko čistimo jetra prvič, pridejo ven grudice, ki so bile na koncu kanalov, globlje pa se pomaknejo proti žolčniku. Predno se bodo jetra dokončno očistila, moramo izločiti najmanj 2000 kamenčkov, zato čiščenje po potrebi ponovimo čez dva tedna. Zelene grudice lahko zasledimo v blatu še dan ali dva po čiščenju.

Po čiščenju jeter se počutimo najprej utrujene, potem pa neverjetno pomirjeno in lahkotno. Po čiščenju ne bo bolje delovala samo vaša prebava, pač pa tudi vaš um in odnosi z okolico.
Jetra lahko čistimo tudi s pripravki čajev, ki imajo grenak okus (korenine regrata, zmleto brestovo listje, rman, artičoka ...).


LAGHOO SHANKAPRAKSHALANA - KRATKO IZPIRANJE ČREVESJA S SLANO VODO:

Shanka = sladka, prakshalana = čiščenje, laghoo = lahka. Pomeni čiščenje od popka do anusa, LAGHOO SHANKAPRAKSHALANA – čiščenje prebavnih organov. Prebava je dobra, če se črevo izprazni 2x dnevno in nimamo plinov. Blato ne sme biti pretrdo in ne preredko. Zaprtje ali driska so hude težave v prebavi. Stresi povzročajo depresije – problemi z emocijami, konflikti v komunikaciji vodijo v slabo prebavo. Čir nastane zaradi mentalne ali psihičnih problemov. Manipura čakra, ki kontrolira trebušno slinavko, kontrolira tudi prebavo in presnovo. Za splošno zdravje uma in telesa lahko to tehniko izvajamo 1x tedensko.
LS – prečisti od želodca do anusa in uravnava kisline. Ta tehnika uravnava resice , ki uravnavajo krčenje in širjenje - peristaltiko. Aktivira mišice zapiralke ali ventile, mišice in živce prebavnega sistema, da izboljšajo čistilni proces. To tehniko ne smejo izvajati osebe z visokim krvnim pritiskom.
Shankhaprakshalana: celostno izpiranje črevesja zahteva posebno dieto 6 m pred in 6 m po čiščenju, se izvaja v ashramu pod kontrolo učitelja.
Laghoo shankhaprakshalana je lažja pot in ne zahteva posebne priprave. Delamo 1x tedensko.Koristi: to je kratka metoda, ki je namenjena samo spodbujanju normalnega delovanja črevesja in je idealna za tiste, ki ne morejo prakticirati polne verzije. Priporoča se pri prebavnih težavah, kot so zaprtje, napihovanje, kislina, slaba prebava, preprečuje urinarne infekcije, ledvične kamne, pomaga pri astmi – veže sluz.
Nasprotne indikacije: visok krvni pritisk, kila ali čir na želodcu, nosečnost.
Prehrana: večer pred tem jemo lahko hrano in ko končamo je dobro, da podaljšamo s postom, z veliko količino vode ali zelenjavnimi sokovi. Lahko pa pripravimo KHICHERI. Telesni ritem je bil začasno moten, vendar po 45 minutah po končanju prakse prebavni ogenj spet prevzame svoje funkcije.
PRIPRAVA KHICHERI – 2 skodelici belega riža basmati, ¾ skodelice oluščeneega mung dala (zelena soja) ½ čajne žličke kurkume 1/4 čajne žličke indijske kumine zalijemo s 3x količino vode in skuhamo v pokritem loncu. Vsakemu krožniku khicherija dodamo 1 žličko ghija (kuhanega masla). Ta jed ustvari zaščitno plast v želodcu, zato jo pojemo čimveč. Nekaj ur ne pijemo ničesar.
Tri setavine khicherija pomagajo pri ponovnem vzpostavljanju pravilnega prebavnega delovanja. Prečiščeno maslo (gee) je nujno, da prekrije črevesne stene, dokler telo ne proizvede novih oblog. Riž (bel basmati riž) priskrbi enostaven, lahko prebavljiv vezivni material v obliki OH in ustvarja sluz, ki varuje notranjo oblogo prebavnega kanala. Leča (zlata soja) predstavlja prebavljiv vir proteinov za telo in pripomore k vsesplošni hranljivosti jedi.
Gee (bolj je star bolj je zdrav 10 let in več). Pripravimo iz surovega masla in ga kuhamo na majhnem ognju 45 minut, odstranimo živalske beljakovine tako, da ga precedimo) maslo razstopimo in dodamo opran riž in lečo v razmerju 1:1, en četrt žličke timijana, koriander in kukurme, brez soli (kuhamo 10 min).
Uskladimo čiščenje z lunino spremembo in podaljšamo s postom. Delamo zgodaj zjutraj na tešče. Ne delamo drugih asan in se izogibamo fizičnemu in mentalnemu naporu (stresu).
PRATYAHARA:
 ne smemo se vpletati kaj bo in če ne bo uspelo, ne smemo razmišljati, ne smemo biti napeti (dobra volja, sproščenost). Voda se vsekakor izloči zarado osmotskega pritiska, izotonizacije.
PRIPRAVIMO: 2 litra tople vode (37 stopinj) v katero damo 2 čajni žlički (ali 9g na 1l vode) drobno mlete morske soli. Vodo razdelimo na 3 dele po dva kozarca. Po prvih dveh kozarcih naredimo 5 asan in nato nadaljujemo z naslednjima dvema kozarcema in zopet delamo asane in nato še ostala dva kozarca in zopet pet asan po 8 ponovitev.
To je enako kot, da čistimo kanalizacijo, asane delujejo na določene notranje organe, ostanki iz črevesja se odstranijo.
Del vode, ki jo popijemo izteče z urinom, del z blatom. Tehniko s pitjem vode in asanami ponovimo 3x oziroma dokler ne zaužijemo vse vode. Naše telo proizvaja odpadke, ki jih mora izločiti. Vse kar se dogaja v makrokozmosu se tudi v mikrokozmosu. Tako kot spomladi očistimo svoj vrt, moramo tudi svoje telo. Naše telo in um  različno delujeta v različnih letnih časih. Opazovati moramo svoje telo, svojo naravo in jo po potrebi čistiti. Če imamo v telesu blokade in zastoje, emocije ne morejo pravilno delovati.
KUNJAL kriya (KK): deluje na mentalno psihične težave, nemiren um. S to tehniko čistimo od popka do grla. Tudi te tehnike ne smejo izvajati srčni bolniki in bolniki z visokim krvnim pritiskom.
POSTOPEK: 2 litra vode, v vsak liter vode dodamo 2 čajni žlički soli. Vodo hitro popijemo, se nagnemo nad školjko in bruhamo. Ko začnemo bruhati lahko prekinemo. Če je voda grenka in rumena prenehamo, ker to pomeni, da izločamo žolč.
Koristi: astma (izločamo negativnosti iz sebe, različne tesnobe).
Po bruhanju delamo - Jala neti kriyo (počivamo, ker lahko drugače čutimo glavobol, pasivnost ali latargičnost) nato agnisar kriyo, kapalbhati in na koncu tratak.

ASANE, KI JIH DELAMO MED PITJEM SLANE VODE:

1.    TADASANA – položaj palme (deluje na želodec in razteza debelo črevo) 8x.


2.    TIRYAKA TADASANA – položaj zibajoče se palme (deluje na tanko in debelo črevo) 8x na vsako stran.
 
          
 
3.    KATI CHAKRASANA (masira tanko črevo) 8x na vsako stran.
 

 
4. TIRYAKA BHUJANGASANA – obračajoča se kobra (stiska in masira slepič, sigmoidno debelo črevo in danko ter pospešuje rektosfinktrični refleks ali potrebo po praznjenju) 8x.
 

5.    UDARAKARSHANASANA – položaj za raztezanje črevesja (stiska in masira slepič, sigmoidno debelo črevo in danko in rektosfinktrični refleks ali potrebo po praznjenju) 8x.
 

- Zadnje objave -

MIOFASCIALNA-ČUJEČNOSTNA JOGA
Kdo? Tisti, ki želijo raziskovati sami sebe, svoje fascije, prepoznavati in znati uporabiti svoj energijski potencial, se naučiti s prijazno pozornostjo vzpostavljati in ohranjati stik s svojim telesom, s svojim notranjim mirom, intuicijo in se naučili obstajati tukaj in zdaj tudi sredi viharjev življenja. 

Kaj? S pomočjo jogijskih tehnik, zavestnega pregleda telesa, meditativnega raztezanja, sedenje, hoje ter povezovanjem psiholoških ter telesnih procesov se naučiti prepoznavati prekinjene povezave med fizičnim in čustvenim telesom in se pomaknili onkraj notranjih konfliktov, v lahkotnost svoje prave narave.  

Zakaj? S ciljem naučiti se zavestno, čuječe izvajanje telesnih položajev in zavestno izvajanje tehnik dihanja, čiščenja telesa in uma s pomočjo čistilnih tehnik, zavestno sproščanje telesa, uma in duha s pomočjo joga nidre in meditacije - za lažje upravljanje s svojim življenjem in energijami ter bolj srečno, zdravo, sproščeno in kvalitetno življenje. 

Trajanje: 4 mesece (možna vključitev tudi med letom)

Kje in kdaj? Zasebni vrtec Metulj, Podutiška 78.  ZAČNEMO: SREDA,  21.9.2022

- Družabno -