Program za prebujanje vishudha čakre

VADBA ZA PREBUJANJE SPEČEGA POTENCIALA PETE – GRLENE - VISHUDDHI ČAKRE
 
Vishuddhi čakra se nahaja na nivoju grla in je nekakšen posrednik med čustvi in razumom. Povezana je s komunikacijskimi sposobnostmi izražanja samega sebe. Shuddhi v sanskrtskem jeziku pomeni prečistiti-purificirati, odstraniti, harmonizirati, pravilno razumeti ali razlikovati. Vi poudari te lastnosti. Na področju grlene čakre čistimo strupe s pomočjo amrita oziroma nektarja, ki kaplja iz lalana čakre v vishuddho. O prebujeni čakri govorimo takrat, ko posameznik dobi nadnaravne sposobnosti. Če je grlena čakra prebujena, posameznik pridobi telepatske sposobnosti  oziroma čuti miselne valove drugih, premaga željo in potrebo po hrani in pijači, dobi jasen glas, ostane večno mlad (amrita - nektar nesmrtnosti), izostri sluh… Prebujena vishuddha ima moč, da nevtralizira strup. Tudi sama ščitnica in jetra, ki so povezana z grleno čakro imajo razstrupljevalno delovanje.
Peta čakra je v povezavi z elementom etra ali akasho, ki prežema celoten kozmos. Jantra ali geometrijsko telo etra predstavlja bel krog. Bela barva vsebuje ves barvni spekter. Eter je zelo subtilen, vseprežemajoč, negiben, prazen, lahek, brez oblike. Skozi eter vibrira naša zavest. Eter ali prostor je povezan z zvokom in sluhom. Prostor potrebujemo za življenje, gibanje, rast in komunikacijo. Prostor nam daje na nek način svobodo, neomejenost in neskončnost.
Energijo vishuddha čakre odpiramo s pomočjo petja manter, molitvijo, plesom, poezijo, retoriko, poznavanjem tujih jezikov, govorjenjem resnice, ustvarjalnim in umetniškim izražanjem, z izražanjem osebnega mnenja in občutkov … Z osredotočeno vadbo na peto čakro s pomočjo telesnih položajev, tehnik dihanja, muder, bhand, zvočnih vibracij, tratakom na mandalo ali jantro, vizualizacije in pozitivnimi afirmacijami, prebujamo astralen čut sluha (slišimo misli drugih), uravnovešamo element etra, odpravljamo komunikacijske blokade, vemo kdaj je dobro govoriti in kdaj je bolje molčati, ločimo resnico od neresnice, znanje od neznanja.
SMERNICE ZA DOMAČO VADBO:
Priprava prostora: Prostor dobro prezračite in prižgite dišečo palčko  z vonjem evkaliptusa. Lahko namažete področje grla z eteričnim oljem poprove mete in se oblečete v nebeško modra ali vijolična oblačila. Peta čakra je povezana z elementom etra in tonom S (so), zato ob vadbi predvajajte zborovsko petje, kirtane ali poslušajte mantre.
Fizična raven delovanja: Peta čakra deluje na grlo, spodnjo čeljust, ramena, zatilje, sapnik, vrat in vratna vretenca. Odgovarjajoči žlezi sta ščitnica in obščitnica. Ščitnica izloča hormona tiroksin in trijodtiranin. Izločanje teh dveh hormonov nadzoruje hipofiza. Za sintezo in normalno vzdrževanje hormonov je potreben jod. Obščitnice pa so drobne žleze, ki so pritrjene na ščitnico in urejajo količino fosforja in kalcija v krvi. Kadar imamo neravnovesje ali primankljaj energije na področju pete čakre, to občutimo kot bolečino v grlu, vratu, zatilju, ramenih, hripav glas, jecljanje, motnje govora, sluha, vnetja mandeljev, grla, žrela, ušes ali bolečine zob. Z osredotočeno vadbo na grleno čakro fizično delujemo na krepitev mišic vratu, ramen, sproščanje napetosti in otrplosti v področju zatilja, vratu in ramen, lajšamo bolezni grla, nosa, ušes, oči in ust, izboljšujemo glas, uravnavamo zgornja prsna in vratna vretenca …
 
Pranična raven delovanja: Peta čakra leži za jamico v grlu, na zadnji strani med drugim in tretjim vratnim vretencem. Simboliziramo jo s šestnajstlistnim lotosovim cvetom svetlo modre ali vijolične barve. Lotosovi listi ustrezajo številu nadijev vishuddhi čakre. V lotusa je bel krog, katerega center je povsod in obod nikjer in simbolizira eter ali aksho. Krog predstavlja individualno življenje in vrata v končno osvoboditev. Eter je najbolj subtilen element, prazen, lahek, statičen in stalno prisoten. V fizičnem telesu predstavlja nos, usta, prsi, trebuh, prebavni in respiratorni trakt. Eter se primarno nahaja v jetrih in žolčniku in je povezan z občutkom jeze, zato pogosto rečemo, da nam gre nekdo na jetra. Je brez začetka in konca in v sebi vsebuje vse elemente v obliki semena. Prana, ki je povezana z elementom etra je viana ali obrambna energija, ki se giba v različne smeri po vsem telesu in je odgovorna za našo imunsko sposobnost. Zvočna vibracija grlene čakre je HAM in žival snežno bel slon, ki je nosilec zavesti. 
Mentalna raven delovanja: Pri vadbi na četrto peto čakro ste mentalno osredotočeni na področje grla in vizualizirate modro ali vijolično svetlobo, ki se v koncentričnih krogih vrtinči spredaj in zadaj v prostor. Svetlobo lahko preoblikujete v šestnajslistni lotosov cvet. Povežite se z elementom etra in pojte mantro HAM. Z osredotočeno vadbo na peto čakro mentalno delujemo na sposobnost izražanja občutkov in osvobajanje osebnosti skozi besedo, verbalno komunikacijo, na sposobnost učenja in koncentracije, sprejemanje mnenja drugih, govorjenje resnice … Med vadbo lahko ugotovite ali imate motnje v pretoku energije na področju grlene čakre. Ali morda čutite cmok v grlu? Ali zmorete verbalno izraziti svoje občutke? Ali ste kot otrok lahko izražali svoje mnenje? Ali ste nezaupljivi, sramežljivi, zmedeni in se neprimerno izražate? Ali govorite resnico? Ali imate navado, da veliko govorite in besedno manipulirate z drugimi? Ali se počutite prevarane? Mentalno se zavedajte energije v grlu in trikrat ponovite pozitivno afirmacijo: »Z lahkoto izražam svoje mnenje, občutke in vedno govorim resnico«.
Psihična raven delovanja: Pri pregledu različnih aspektov osebnosti skozi peto čakro lahko ugotovimo, da se oseba, ki je v stanju tamasa (negibnosti, inercije, lenobnosti) počuti izolirano. Oseba ima omejen stik z drugimi. Tisti, ki se nagibajo k rajasični naravi nekoliko več komunicirajo, vendar vidijo stvari negativno in so nergači. Osebe v stanju rajasa (gibanje, strasti, želje) veliko komunicirajo z namenom pridobivanja dobička. Če pa se nagibajo že bolj proti satvični naravi (uravnovešeno stanje) pa so kanali sporazumevanja z drugimi ljudmi čisti in se tekoče sporazumevajo. Komunikacija je prijazna, diplomatska in ni potrebno razmišljati kaj bodo rekli.  V satvičnem stanju oseba govori popolno resnico in je pazljiva, kaj misli o drugih ljudeh.

Povezava na program za prebujanje čakermooladhar čakraswadhisthan čakra, manipur čakre, anahata čakravishudha čakra, ajna čakra

- Zadnje objave -

MIOFASCIALNA-ČUJEČNOSTNA JOGA
Kdo? Tisti, ki želijo raziskovati sami sebe, svoje fascije, prepoznavati in znati uporabiti svoj energijski potencial, se naučiti s prijazno pozornostjo vzpostavljati in ohranjati stik s svojim telesom, s svojim notranjim mirom, intuicijo in se naučili obstajati tukaj in zdaj tudi sredi viharjev življenja. 

Kaj? S pomočjo jogijskih tehnik, zavestnega pregleda telesa, meditativnega raztezanja, sedenje, hoje ter povezovanjem psiholoških ter telesnih procesov se naučiti prepoznavati prekinjene povezave med fizičnim in čustvenim telesom in se pomaknili onkraj notranjih konfliktov, v lahkotnost svoje prave narave.  

Zakaj? S ciljem naučiti se zavestno, čuječe izvajanje telesnih položajev in zavestno izvajanje tehnik dihanja, čiščenja telesa in uma s pomočjo čistilnih tehnik, zavestno sproščanje telesa, uma in duha s pomočjo joga nidre in meditacije - za lažje upravljanje s svojim življenjem in energijami ter bolj srečno, zdravo, sproščeno in kvalitetno življenje. 

Trajanje: 4 mesece (možna vključitev tudi med letom)

Kje in kdaj? Zasebni vrtec Metulj, Podutiška 78.  ZAČNEMO: SREDA,  21.9.2022

- Družabno -