Dihanje

DIHALNE TEHNIKE - PRANAYAMA - širjenje prane po telesu:
Dihalne tehnike ali pranayama pomaga ponovno uravnovesiti in obnoviti energetski sistem s pomočjo čiščenja kanalov in odpravljanja blokad ter doseči nadzor nad subtilnim pranskim telesom. Ko nam uspe nadzorovati prano, nam uspe nadzorovati svoje želje in čustva. Dihanje je vitalna povezava med telesom in umom.

V začetnih urah vadbe boste opazovali svoj naravni dih in postopno prešli na zavedano jogijsko dihanje, katerega namen je doseči nadzor nad dihanjem in popraviti slabe dihalne navade. Naučili se boste čiščenja psihične mreže s pomočjo tehnike nadi shodhane pranayame 1., 2., 3. in 4. stopnje, hladilnega diha sheetali, sikajočega diha seetkari, diha brenčeče čebele bhramari, psihičnega diha ujjayi, ognjeno dihanje bhastrike pranayame, čistilnega diha za sprednje možgane kapalbhati in diha za stimulirane vitalnosti surya bheda pranayame.

DIHANJE LEVA (SIMHA KRIYA):
KORISTI: V času pandemije korana virusa, je zelo pomembno imeti močan imunski in respiratorni sistem. Simha kriya je enostavna, vendar močna tehnika za krepitev imunskega sistema in širjenja kapacitete pljuč.
KDO JO LAHKO IZVAJA: To tehniko lahko delajo tudi otroci. Pomembno je, da dobro sledite navodilom in delate toliko ponovitev, kolikor je priporočeno.
ŠTEVILO PONOVITEV: Starejši od 70 let, otroci mlajši od 6 let in bolni, naj delajo manjše število ponovitev in sicer namesto 21 dihov, naj naredijo samo 12 dihov.
NAVODILA ZA IZVEDBO TEHNIKE 
PRIPRAVA: usedemo se v udoben položaj, najbolje na tla ali na stol, oči zapremo, roke položimo na kolena in jih iztegnemo, da dvignemo ramena in prsni koš, tako da se dvigne trebušna prepona.
IZVEDBA:
  • Močno odpremo usta, iztegnemo jezik, zapremo oči in brez premikanja trebuha,  močno vdihujemo in izdihujemo skozi usta 21x.
  • Nato jezik zavihamo na zgornje mehko nebo, kolikor visoko lahko in z odprtimi usti  močno dihamo še 21x. Pri tem moramo slišati zvok, kot da slišimo sopihanje leva  ali psa. Pri vsakem vdihu popolnoma vdihnete in pri vsakem izdihu popolnoma izdihnete, brez premikanja trebuha. Oči imamo ves čas zaprte.
  • Ko končate z dihanjem, naredite globok vdih in zadržite dih 30 sekund do 1 minute.
ZAKLJUČEK VAJE: Izdihnite skozi zaprta usta, sprostite ramena in roke, odprete oči.
 

- Zadnje objave -

MIOFASCIALNA-ČUJEČNOSTNA JOGA
Kdo? Tisti, ki želijo raziskovati sami sebe, svoje fascije, prepoznavati in znati uporabiti svoj energijski potencial, se naučiti s prijazno pozornostjo vzpostavljati in ohranjati stik s svojim telesom, s svojim notranjim mirom, intuicijo in se naučili obstajati tukaj in zdaj tudi sredi viharjev življenja. 

Kaj? S pomočjo jogijskih tehnik, zavestnega pregleda telesa, meditativnega raztezanja, sedenje, hoje ter povezovanjem psiholoških ter telesnih procesov se naučiti prepoznavati prekinjene povezave med fizičnim in čustvenim telesom in se pomaknili onkraj notranjih konfliktov, v lahkotnost svoje prave narave.  

Zakaj? S ciljem naučiti se zavestno, čuječe izvajanje telesnih položajev in zavestno izvajanje tehnik dihanja, čiščenja telesa in uma s pomočjo čistilnih tehnik, zavestno sproščanje telesa, uma in duha s pomočjo joga nidre in meditacije - za lažje upravljanje s svojim življenjem in energijami ter bolj srečno, zdravo, sproščeno in kvalitetno življenje. 

Trajanje: 4 mesece (možna vključitev tudi med letom)

Kje in kdaj? Zasebni vrtec Metulj, Podutiška 78.  ZAČNEMO: SREDA,  21.9.2022

- Družabno -