Program za prebujanje ajna čakre

VADBA ZA PREBUJANJE SPEČEGA POTENCIALA ŠESTE ČAKRE – TRETJEGA OČESA -  AJNA ČAKRE
 

Ajna čakra se nahaja neposredno za centrom med obrvema na področju epifize,  tam kjer se konča vrh hrbtenjače. Predstavlja mejo med človeško in božansko zavestjo. Ajna v sanskrskem jeziku pomeni ukazati, ubogati, vedeti, znati ali slediti. To je središče našega znanja, naše intuicije, izvenčutnega zaznavanja, globjega razumevanja ravni človeškega obstoja, povezave z duhovnim svetom in kominikacije z našim notranjim in zunanjim gurujem. V tem centru se srečata ida (mentalna energija) in pingala (življenjska energija) skupaj s šušumno (psihična energija). Od tu naprej ni več dvojnosti, pač pa se vsi tije tokovi energije zlijejo v en tok zavesti, ki se konča v sahasrari na vrhu glave.
Šesta čakra je povezana z elementom etra in zavetsjo. Ko se to področje prebudi, se zavest posameznika razširi, um se prečisti, individualni ego izgine, nastane praznina, zato ni več občutka ločenosti od drugih. Prebudi se intuitivno znanje, odprtost za nove zamisli in vzpostavi se povezava z notranjim ter zunanjim gurujem. Posameznik pride v stik z višjo zavestjo, ki prinaša povezavo z višjim znanjem in modrostjo ter razumevanjem zakonov vzrokov in posledic.
Energijo ajna čakre prebujamo in krepimo z redno disciplinirano, vsakodnevno vadbo telesnih položajev s poudarkom na ravnotežju in enotočkovni koncentraciji, s petjem mantre OM, s trikotnim dihanjem, tratakom na vrh nosa ali zrenjem v prostor med obrvema, z meditacijo na ajno čakro, poslušanjem tišine v sebi, branjem duhovne literature ter odkrivanjem skrivnosti starih modrosti, ustvarjalnimi dejavnostmi, igranjem z otroki, živalmi … S temi tehnikami uravnovešamo svoj višji in nižji jaz, uravnovešamo epifizo in hipofizo, ki uravnavata vse ostale žleze z notranjim izločanjem, povečujemo koncentracijo, spomin, jasnovidnost in intuicijo.

SMERNICE ZA DOMAČO VADBO:
Priprava prostora: Prostor dobro prezračite in prižgite dišečo palčko  z vonjem hiacinte. Lahko namažete področje med obrvema z eteričnim oljem vijolice, limosnke trave, tigrovim mazilom, tilako, chandanom, sindurjem ali kumkumom in se oblečete v bela ali vijolična oblačila. Šesta čakra je povezana s tonom G, zato ob vadbi predvajajte glasbo z visokimi toni.
Fizična raven delovanja: Šesta čakra deluje na oči, ušesa, nos, celoten obraz (na obrazu imamo energetske točke, ki delujejo na vse organe v telesu), živčni sistem in epifizo ter hipofizo. Češeríka ali epifíza (epiphysis cerebri) je majhna endokrina žleza, ki leži v zadnjem delu velikih možganov. Živčne celice tvorijo melatonin in seratonin, ki odločajo tudi o rasti ter uravnavanju dnevnih in sezonskih ritmov endokrinega sistema. Možganski privesek ali hipofiza (hypophysis cerebri, glandula pituitaria) je majhna žleza z notranjim izločanjem, ki leži v koščeni vdolbini lobanjskega dna. Hipofiza preko izločanja hormonov nadzoruje in uravnava delovanje vseh ostalih žlez z notranjim izločanjem. Tako tudi ajna čakra uravnava vse ostale čakre v telesu in dokler ostale čakre niso harmonizirane, se osredotočamo na tretje oko ali ajna čakro. Telesni znaki, ki kažejo na neravnovesje šeste čakre so pogosti glavoboli, obolenja oči in ušes, problemi s koncentracijo, slab spomin ter živčne bolezni. Težave se lahko kažejo na področju duševenga zdravja kot depresije, duševna zmedenost, halucinacije ali shizofrenija.
 
Pranična raven delovanja: Lokacija šeste čakre je v zadnjem delu velikih možganov, na področju epifize. Sprožilec čakre je center med obrvema (bhrumadhya). To točko lahko stimuliramo z nanašanjem tilake ali sindurja. Ta snov vsebuje živo srebro, ki povzroča pristisk na živec, ki je povezan z epifizo. To je značilna rdeča pika, ki jo nanašajo Indijci v prostor med obrvema, Z leti začne epifiza krneti in posameznik začne izgubljati stik s svojo spiritualnostjo, zato je tako pomembno, da ta center nenehno stimuliramo in regeneriramo. Atribut ali lastnost šeste čakre je dvolistni mlečno bel (ponazarja jasnost, čistost) ali vijolični lotosov cvet. Na levem listu je mantra za Shivo ali lunarno energijo in na desni za Shakti ali sončno energijo. V sredini je bel krog, ki simbolizira praznino (shoonya), znotraj kroga pa je obrnjen trikotnik, ki predstavlja ustvarjalno energijo ali Shakti. V sredini trikotnika je črn shivalingam, ki predstavlja že do določene mere prebujen um. Nad lingamom je simbol mantre OM. Zvočna vibracija šeste čakre je univerzalna mantra OM. Čutilo ajna čakre je šesti čut ali intuicija. Organ je buddhi ali intelekt. Okus, ki je povezan s šesto čakro je sladko.
Mentalna raven delovanja:
Pri vadbi na šesto čakro smo osredotočeni v centru med obrvema in vizualiziramo mlečno belo ali vijolično svetlobo. Svetlobo lahko preoblikujemo v dvolistni lotosov cvet. Povežemo se z elementom etra v obliki belega kroga ali bele krogle svetlobe na podočju ajna čakre in pojemo kozmični zvok OM. S stimuliranjem ajna čakre razvijamo sposobnosti uma, kot so intelegenca, spomin in koncentracija. Med vadbo se zavedamo odnosa do uresničevanja svojih idej in prevzemanja odgovornosti za svoja dejanja. Razmislite o tem ali se vam dogaja, da ne najdete prave smeri v svojem življenju? Ali imate težave s koncentracijo in vam uhajajo misli? Imate težave z domišljijskim svetom in vizualizacijo? Ali vas pogosto boli glava, imate migrene, težave s sluhom ali očmi? Mentalno se zavedajte energije na področju med obrvema in trikrat ponovite pozitivno afirmacijo: »Z lahkoto vzpostavljam stik s svojo notranjostjo, domišljijo in intuicijo«.
Psihična raven delovanja: Pri pregledu različnih aspektov osebnosti skozi šesto čakro lahko ugotovimo, da oseba, ki je v stanju tamasa (negibnosti, inercije, lenobnosti) sploh ne more razmišljati. Oseba ima težave s koncentracijo in spominom. Tisti, ki se nagibajo k rajasični naravi nekoliko boljše razmišljajo, vendar so preračunjivi. Osebe v stanju rajasa (gibanje, strasti, želje) že dobro razmišljajo in najdejo svojo pot do rešitve problema. Če pa se nagibajo že bolj proti satvični naravi (uravnovešeno stanje) pa se že povezujejo z inteligenco in razmišjajo izven okvirov. Satvična oseba ni ukleščena v vzorce, pač pa je kreativna in ima nove ideje. Njihove odločitve postanejo modrost, imajo sposobnost telapatije in gledanja v prihodnost, spsobnost vsevednosti.


Povezava na program za prebujanje čakermooladhar čakraswadhisthan čakra, manipur čakre, anahata čakravishudha čakra, ajna čakra

- Zadnje objave -

MIOFASCIALNA-ČUJEČNOSTNA JOGA
Kdo? Tisti, ki želijo raziskovati sami sebe, svoje fascije, prepoznavati in znati uporabiti svoj energijski potencial, se naučiti s prijazno pozornostjo vzpostavljati in ohranjati stik s svojim telesom, s svojim notranjim mirom, intuicijo in se naučili obstajati tukaj in zdaj tudi sredi viharjev življenja. 

Kaj? S pomočjo jogijskih tehnik, zavestnega pregleda telesa, meditativnega raztezanja, sedenje, hoje ter povezovanjem psiholoških ter telesnih procesov se naučiti prepoznavati prekinjene povezave med fizičnim in čustvenim telesom in se pomaknili onkraj notranjih konfliktov, v lahkotnost svoje prave narave.  

Zakaj? S ciljem naučiti se zavestno, čuječe izvajanje telesnih položajev in zavestno izvajanje tehnik dihanja, čiščenja telesa in uma s pomočjo čistilnih tehnik, zavestno sproščanje telesa, uma in duha s pomočjo joga nidre in meditacije - za lažje upravljanje s svojim življenjem in energijami ter bolj srečno, zdravo, sproščeno in kvalitetno življenje. 

Trajanje: 4 mesece (možna vključitev tudi med letom)

Kje in kdaj? Zasebni vrtec Metulj, Podutiška 78.  ZAČNEMO: SREDA,  21.9.2022

- Družabno -