Kdaj in kako začeti

Kdaj in kako začeti z meditacijo?


Kdaj začeti z meditacijsko prakso težko določimo, saj je odvisno od vsakega človeka posebej. Vsak človek lahko spozna meditacijsko radost, vendar potrebuje rednost in predanost. Zelo redko kdo uspe že pri prvem poskusu. V prvi praksi je to skoraj nemogoče, potrebujemo redno prakso in čas.

V Tratak Joga Studiu začnemo z učenjem meditacijskih praks, ko posameznik že doseže s pomočjo asan, pranayam, shatkarm, muder in bandh določeno stopnjo harmoniziranja in stabiliziranja telesa in uma.
Če želimo meditirati zaradi razočaranj in nezadovoljstva, obstaja velika verjetnost, da ne bomo vzdržali dolgo. Za uspeh v meditaciji je potreben notranji klic, trdna volja pa tudi velika vztrajnost in stanovitnost.
Meditacija zahteva zavesten napor in ne pomeni zgolj mirno sedeti nekaj minut z zaprtimi očmi. Za napredovanje v meditaciji je pomembna samodisciplina, samokontrola, samoopazovanje in notranja moč, da ne podležemo nihanju uma. Pomembna je preprostost v umu, iskrenost in čistost v srcu.

Pot iz našega običajnega uma do neke nove zavesti ni lahka in je potrebno resno premisliti, preden se je zares lotimo. O meditaciji ne moremo govoriti, lahko pa razpravljamo o praksi, ki vodi k meditaciji. Obstaja veliko meditacijskih tehnik, ki pomagajo umiriti nemirni um, vendar duša vsakega posameznika zahteva svoj način.

Za meditacijo si moramo podobno kot za jogo izbrati primeren prostor in oblačila. Pri vadbi si postavimo realen čas, ki nam ne sme biti v breme - to je čas za užitek in druženje s samim seboj. Pri meditaciji je normalno, da postanemo zaspani, zato si pomagamo z avtusugestijo "ne bom spal". Če izgovorite to shankalpo, se bo ideja zakoreninila v zavesti in ne bomo zaspali. Veliko pomaga prakticiranje asan in pranayame pred meditacijo, kar pripravi telo in um, da ostane buden. Ne smemo se boriti z umom, ampak postati njegov prijatelj.

Pomemben je uravnovešen življenjski slog. Od življenjskega sloga je odvisno, kako živimo svoje vsakdanje življenje, da ne podlegamo nemirnemu umu, ki je poln želja. Življenjski slog spreminjajmo postopno, saj tako krepimo moč volje. Lahko pišemo tudi svoj duhovni dnevnik in si naredimo dnevni razpored svoje vadbe.

- Zadnje objave -

MIOFASCIALNA-ČUJEČNOSTNA JOGA
Kdo? Tisti, ki želijo raziskovati sami sebe, svoje fascije, prepoznavati in znati uporabiti svoj energijski potencial, se naučiti s prijazno pozornostjo vzpostavljati in ohranjati stik s svojim telesom, s svojim notranjim mirom, intuicijo in se naučili obstajati tukaj in zdaj tudi sredi viharjev življenja. 

Kaj? S pomočjo jogijskih tehnik, zavestnega pregleda telesa, meditativnega raztezanja, sedenje, hoje ter povezovanjem psiholoških ter telesnih procesov se naučiti prepoznavati prekinjene povezave med fizičnim in čustvenim telesom in se pomaknili onkraj notranjih konfliktov, v lahkotnost svoje prave narave.  

Zakaj? S ciljem naučiti se zavestno, čuječe izvajanje telesnih položajev in zavestno izvajanje tehnik dihanja, čiščenja telesa in uma s pomočjo čistilnih tehnik, zavestno sproščanje telesa, uma in duha s pomočjo joga nidre in meditacije - za lažje upravljanje s svojim življenjem in energijami ter bolj srečno, zdravo, sproščeno in kvalitetno življenje. 

Trajanje: 4 mesece (možna vključitev tudi med letom)

Kje in kdaj? Zasebni vrtec Metulj, Podutiška 78.  ZAČNEMO: SREDA,  21.9.2022

- Družabno -