ZAKAJ JOGA ZA OTROKE?

ZAKAJ JOGA ZA OTROKE?
Otroci so v današnjem času prav tako, kot odrasli podvrženi različnim vplivom in pritiskom sodobnega sveta, ki se drastično spreminja. Srečujejo se z različnimi izzivi in obveznostmi, ki vključuje šolo, športne in druge aktivnosti, prijatelje in spreminjajočo se tehnologijo. Vse to vpliva na to, da so že zelo zgodaj soočajo s stresnimi dejavniki in se morajo naučiti, tako kot odrasli, kako se spopadati s tem. Joga ponuja številne koristi v kateremkoli razvojnem obdobju. Seveda pa se moramo zavedati, da otroci niso odrasli in da jih učimo na popolnoma drugačen način.

KORISTI JOGE ZA OTROKE:
  1. Povečujemo moč in gibljivost: ko otroci izvajajo posamezne položaje, uporabljajo svojo lastno težo in s tem razvijajo posamezne mišične skupine. Zaradi zadrževanja položajev in dihanja se lahko počutijo močne in samozavestne. Povečujejo tudi svojo gibljivost, ki jim lahko koristi tudi pri drugih športih. Z uporabo jogijskih položajev razvijajo tudi fleksibilnost svojega uma.
  2. Razvijanje ravnotežja: tako, kot gibljivost se tudi ravnotežje s starostjo zmanjšuje. Z jogijskimi položaji lahko to sposobnost učinkovito izboljšujemo in posledično se otroci počutijo bolj v ravnovesju z vsem v življenju.
  3. Izboljšujemo koncentracijo in samokontrolo: otroci so podvrženi sodobnim tehnologijam in elektroniki in zato je njihov um razpršen. Z jogijskimi vajami krepimo osredotočenost na eno stvar (bodisi dele telesa, dih, vonj, okus, zvok, dotik, okus …) in na ta način povečujemo njihovo osredotočenost, samokontrolo in samoopazovanje.
  4. Povečujemo zavestno prisotnost tukaj in zdaj: Otroci se hitro navadijo na hiter življenjski slog, če jih ne učimo, da so pozorni na lepoto narave, na občutja drugih ljudi,  živali ... Znati se moramo ustaviti in tega naučiti tudi otroke, da postanejo pozorni na svoj dih in prisotnost tukaj in sedaj.
  5. Krepimo samozavest: z jogijskimi položaji, tehnikami dihanja in umirjanja, si otroci pridobijo samozavest, umirjenost, ki se odraža tudi na drugih področjih njihovega življenja.
  6. Z jogo lajšamo stres in krepimo zdravje: med vadbo joge se sproščajo hormoni sreče endorfini, kar da otrokom občutek zadovoljstva in sproščenosti. Počutijo se srečni znotraj sebe in to kažejo navzven. Upogibanje naprej, nazaj, zasuki, obrnjeni položaji … pomagajo uravnavati prebavni sistem, hormonski, živčni, imunski in kardiovaskularni.
  7. Večamo zavedanje o sebi in drugih: vsak otrok prihaja iz drugačnega okolja in je edinstven in enkraten. Pri jogi spoštujemo drugačnost in enkratnost. Tukaj ni tekmovalnosti. Vsak tekmuje samo s svojimi napetostmi. Otroci uživajo v medsebojnem druženju, v skupinskih položajih, vendar se zavedajo sebe in se naučijo spoštovati druge.

- Zadnje objave -

ODPRT VPIS V ZAČETNI IN NADALJEVALJNI TEČAJ JOGE
Vabljeni v 16-tedenski začetni in nadaljevalni tečaj DINAMIČNE JOGE, kjer boste z mojo podporo in podporo celotne skupine raziskovali sami sebe, prepoznavali in znali uporabiti svoj energijski potencial, se naučili s prijazno pozornostjo vzpostavljati in ohranjati stik s svojim telesom, s svojim notranjim mirom, intuicijo in se naučili obstajati tukaj in zdaj tudi sredi viharjev življenja.
S pomočjo jogijskih tehnik in povezovanjem psiholoških ter telesnih procesov se boste naučili prepoznavati prekinjene povezave med fizičnim in čustvenim telesom in se pomaknili onkraj notranjih konfliktov, v lahkotnost svoje prave narave.
Vadba poteka v manjši skupini, zato si svoje mesto rezervirajte čim prej  (mail: bjekos@gmail.com ali mobi: 031840663)

Začetni tečaj: Vrtec METULJ v Kosezah Podutiška 76, začnemo v torek, 4.2.2020 ob 19.45 do 21.15


Nadaljevalni tečaj: BM studio, Dunajska 63 za Bežigradom, začnemo v sredo 22.1.2020 ob 20.00

V skupino se lahko priključite tudi med letom, če je prosto mesto.

 

- Družabno -