Popolna sprostitev telesa in uma

POPOLNA SPROSTITEV TELESA IN UMA

Človek že od nekdaj hrepeni po sproščenosti in miru znotraj sebe. Ni skrivnost, da resnični mir najdemo samo v svoji notranjosti in ne v zunanjem bogastvu, prijateljih ali ugledu. Vsak človek je povezan z brezmejno močjo, znanjem in samozavestjo, če se le sprosti in umiri telo in um. Telo in um občutita sproščenost takrat, ko ne porabljata vitalne ali mentalne energije. Sodobno življenje nas bombardira z neštetimi dražljaji, ki jih sprejemamo preko petih čutil in jih po živčnem sistemu prenašamo v naš um. Popolna sprostitev je dolgotrajen proces in jo dosežemo, ko zmanjšamo število dražljajev, ki prihajajo od zunaj. Potrebna je telesna, umska in duhovna sprostitev.

Zavedanje napetosti v telesu je pomemben element pri procesu sproščanja. Skozi zavedanje se sproščamo. Ko se zavedamo napetosti v telesu, se telo spontano začne sproščati. Ko se zavedamo telesa in položaja, pomeni, da ga energetiziramo.Pri procesu sproščanja mora biti vsaka mišica ali skupina mišic popolnoma sproščena, um mora biti umirjen in brez misli. Različna negativna čustva kot so skrbi, žalost, tesnoba porabijo veliko naše energije in povzročajo napetosti. Nekateri ljudje ugotavljajo, da so njihove mišice tako napete, da se ne sprostijo niti med nočnim spancem in jim na ta način odteka energija. Če že uspemo sprostiti telo, začnemo o nečem razmišljati. Če se ne uspemo sprostiti, telo ni mirno, se premikamo ali samo čutimo potrebo po premikanju. Telesa ne moremo držati v mirnem stanju. Prav tako čutimo potrebo po razmišljanju ali pa misli prihajajo, ne da bi hoteli. Um ni sproščen. Že napačna drža povzroča napetost v hrbtenici. Pri umski napetosti pomaga, če um vežemo na dih. Ko se um veže na dih, opazimo, da so misli počasi redkejše. Dih deluje na pranično in mentalno telo. Plitvo dihanje najbolj vpliva na možgane in povzroča stresne situacije. Z dihanjem lahko iz telesa izdihnemo napetosti. Poznamo različne asane, ki nam pomagajo, da hitreje in lažje pridemo do stanja popolne sproščenosti. Najti moramo najbolj udoben in ustrezen položaj za sproščanje, ki je odvisen od vsakega posameznika posebej. Najpogosteje se uporablja shavasana ali položaj mrtveca. Pomembno je, da si sami izberemo svoj položaj, ki nam je udoben in vedno uporabljamo istega. Ko se uležemo v ta položaj um ve, da je to relaksacijski položaj in se lažje sprosti, ker ga prepozna. Sprostitvene položaje delamo pred, med in po asanah. V tem položaju dovolimo fizičnemu in subtilnemu telesu, da sprejme in razporedi prano po celem telesu. To je čas za obnovo, sprejemanje in širjenje prane. Telo in um sta sproščena in v harmoniji.
 
Preko zavedanja zunanjih zvokov, vizualizacije prostora, ponotranjenosti svojega uma ter zavedanja telesa in diha, postopno pripeljemo svoje zavedanje v ta trenutek tukaj in zdaj. Pustimo svoje vsakodnevne skrbi pred jogijsko sobo in si vzemimo čas za druženje s samim seboj.

- Zadnje objave -

MIOFASCIALNA-ČUJEČNOSTNA JOGA
Kdo? Tisti, ki želijo raziskovati sami sebe, svoje fascije, prepoznavati in znati uporabiti svoj energijski potencial, se naučiti s prijazno pozornostjo vzpostavljati in ohranjati stik s svojim telesom, s svojim notranjim mirom, intuicijo in se naučili obstajati tukaj in zdaj tudi sredi viharjev življenja. 

Kaj? S pomočjo jogijskih tehnik, zavestnega pregleda telesa, meditativnega raztezanja, sedenje, hoje ter povezovanjem psiholoških ter telesnih procesov se naučiti prepoznavati prekinjene povezave med fizičnim in čustvenim telesom in se pomaknili onkraj notranjih konfliktov, v lahkotnost svoje prave narave.  

Zakaj? S ciljem naučiti se zavestno, čuječe izvajanje telesnih položajev in zavestno izvajanje tehnik dihanja, čiščenja telesa in uma s pomočjo čistilnih tehnik, zavestno sproščanje telesa, uma in duha s pomočjo joga nidre in meditacije - za lažje upravljanje s svojim življenjem in energijami ter bolj srečno, zdravo, sproščeno in kvalitetno življenje. 

Trajanje: 4 mesece (možna vključitev tudi med letom)

Kje in kdaj? Zasebni vrtec Metulj, Podutiška 78.  ZAČNEMO: SREDA,  21.9.2022

- Družabno -